FőoldalSportÜgyvédkeresőJogiprogramKresztesztJuniorEgyetem

BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Új felhasználó vagy? Regisztráció
Elfelejtett jelszó
HÍRLEVÉL
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy időben értesüljön a legfrissebb híreinkről és szolgáltatásainkról.
TESZTEK
ÜGYVÉDKERESŐ
JOGIPROGRAM


Tovább csökken a vállalkozások adminisztrációs terhe
2011-06-30 15:45:20

Az egyszerű államról, a vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentéséről szóló program második csomagjának intézkedéseiről az ősszel dönthet a kormány, ennek eredményeként 2012-ben 500 milliárd forinttal csökkennek a vállalkozások terhei - jelentette be Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára csütörtökön Budapesten.

Tovább csökken a vállalkozások adminisztrációs terhe Az államtitkár a Nemzeti Foglalkoztatási Hivatal Egyszerű állam címmel június elején indított országos konzultáció-sorozatának zárkonferenciáján elmondta: Magyarországon több mint háromezer milliárd forint a vállalkozások adminisztrációs költsége, ami a GDP 10,5 százaléka, az európai uniós átlagnak pedig több mint háromszorosa. A terhek csökkentésére már 105 milliárd forint mérséklést jelentő intézkedéseket hoztak, amelyek megvalósítása folyik. A konzultáción a kormány a program második üteméhez, a 400 milliárd forintos csökkentéshez várt javaslatokat. A program harmadik üteme az adminisztráció "újratermelődésének megakadályozásáról" szól majd.
 
Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára a közigazgatás fejlesztését célzó Magyary Zoltán tervet ismertetve az egyik legfontosabb intézkedésnek a kormányablak létrehozását nevezte, amellyel lehetővé vált, hogy 29 féle ügyet egyetlen helyen intézzenek az ügyfelek.
 
A vállalkozások adminisztrációs terheit európai uniós módszerrel, becslések alapján számolják - magyarázta egy szakértő az MTI kérdésére. Közvetlenül becsülhető az, hogy mennyi munkaerőköltséggel jár a vállalkozásoknak az adminisztrációra fordított idő, és mennyibe kerülnek azok a szolgáltatások - könyvelés, tanácsadás, szakértői tevékenység - amit külön meg kell fizetniük.
 
Közvetetten becsülhető az, hogy mit jelent a vállalkozásnak a hivatallal szembeni kiszolgáltatottság, az, hogy bizonyos, adminisztrációhoz tartozó tevékenységeket finanszírozás hiányában nem tudnak elvégezni, vagy feketén, szürkén intézik el. Szintén közvetetten becsülhető az, hogy az adminisztrációs költségek miatti szervezeti "optimalizáció" mibe kerül. Az ebből számított közvetett költségeket a becsült bevételkiesés és a plusz költségek alapján kalkulálják.
(MTI)

Forrás:
MTI