FőoldalSportÜgyvédkeresőJogiprogramKresztesztJuniorEgyetem

BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Új felhasználó vagy? Regisztráció
Elfelejtett jelszó
HÍRLEVÉL
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy időben értesüljön a legfrissebb híreinkről és szolgáltatásainkról.
TESZTEK
ÜGYVÉDKERESŐ
JOGIPROGRAM


Hull a fa.....

Bár a fenyőfa állítás hagyománya Németországból származik, a karácsonyfa dobálás szokása valószínűleg speciálisan közép-európai találmány. 

A jog – nem csak az ünnepekre vonatkoztatva – szabályozza az épültről lehulló vagy éppen kiesett tárgyakkal kapcsolatos problémákat. Ha enyhül az idő több kilós fagyott hótömbök esnek az utcára, a járókelőkre vagy éppen a parkoló autókra. Megtörtént, hogy egy házibuli vidám résztvevői próbálták ki, milyen hatása van a gravitációnak a tömött  hűtőszekrényre. Nos, a gravitáció megbízhatóan működött, a szülők (lakástulajdonosok) pedig irdatlan kártérítést fizettek pár agyonzúzott autó miatt…


Főszabályként az épület egyes részeinek lehullásából (például az erkély az ott nézelődőkkel együtt) vagy az épület hiányosságaiból elszenvedett kárért a tulajdonos (társasház)  felelős. Ugyanez a helyzet, ha az épület közös tulajdonú, vagy közös használatra szolgáló helyiségeiből (pl. lépcsőház, padlás) esik ki valami.

A tetőre épített hófogók hiányából, vagy a homlokzat egyes részeinek lezuhanásából származó felelősség alól a járdára kitett "omlásveszély" felirat önmagában tehát nem mentesíti a házat. A felirat arra viszont alkalmas, hogy hosszas bizonyítási eljárást indítson el a felelősség megosztása érdekében....


A lakásból kidobott vagy kiesett tárgyak esetében a felelős a lakás tulajdonosa, ha azonban a lakást nem ő használja, a felelősség a bérlőt vagy más jogszerű használót (pl. haszonélvezőt) terheli. Ha valakinek egy reklámtábla zuhan a fejére, a kárt az köteles megtéríteni, akinek az érdekében a reklámtáblát elhelyezték.

Amennyiben az ingatlan önkormányzati tulajdonban áll a lakásból kidobott, kiesett tárgyakért főszabályként a bérlő, az épületről lehulló tárgyakért pedig az önkormányzat felel.

A konkrét felelős megállapítása érdekében lényeges szabály, hogy a károsultnak pontosan meg kell jelölnie, honnan esett ki vagy le az ominózus tárgy. Ez a szabály ha nem is lehetetlenné teszi, de az épületből kidobott tárgyak esetében lényegesen megnehezíti az igényérvényesítést. Budapest egyes kerületeiben ezért a "fel a fejjel" szólás nemcsak önérzeti, hanem jogilag nagyon praktikus javaslat is. Akinek pedg nincs kedve folyamatosan az eget kémlelni, jobb lesz, ha figyelembe veszi a kitett táblákat, és néha a lába elé is néz, nehogy a jeges járdán hanyatt essen.

A kártérítési kötelezettség pedig senkit nem mentesít az egyéb felelősség alól, ha a hatodikról kidobott fenyőfa valakit eltalál.....