FőoldalSportÜgyvédkeresőJogiprogramKresztesztJuniorEgyetem

BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Új felhasználó vagy? Regisztráció
Elfelejtett jelszó
HÍRLEVÉL
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy időben értesüljön a legfrissebb híreinkről és szolgáltatásainkról.
TESZTEK
ÜGYVÉDKERESŐ
JOGIPROGRAM


Nem centek a Bank Center-ben
A Bank Center építésének ügyében Csányi Sándort az OTP vezérét zsarolták meg, miközben a kutya a Bankár Holding iratai között van elásva. Most "előkerült" és 2000-ben tett feljelentés, és megy a tanakodás, vajon elévült-e az illeték és ÁFA csalás szagú ügy.

Azt mindjárt az elején tisztáznunk kell, hogy azokban az időkben valóban rengeteg ingatlan apport került be magánvállalkozásokba, és az illetékfizetés elkerülése végett a cégeket adták vették. (Nem mellesleg ez most is gyakori) Egyszerűen ilyenek a jogszabályok, tehát furcsa lenne ebbe belekötni. A szemléletet persze híven tükrözi, mint minden más állammal kötött üzlet. Vegyünk igénybe adójóváírást vagy valamilyen más adókedvezményt, aztán pár év múlva megkérdezik miből volt nekünk pénzünk részvényvásárlására, életbiztosításra vagy akár lakásvásárlásra is.....Szóval naiv az aki az állammal üzletel és azt hiszi korrekt partnerrel van dolga. A Bank Center ügy is ebbe a körbe tartozik. A Bankár Kft csak azt csinálta - legálisan- amit a jogszabályok megengedtek.

Lehet azonban egy másik vonulata is a történetnek, ahol bizony Csányi bekerülhet a képbe.  Az ingatlannal megtömött cégek ugyanis gyakran válnak egyre értékesebbé, úgy, hogy valójában semmi nem történik velük. Főleg akkor érdekes a dolog, ha valaki egy cég vételárát hitelből kívánja megfizetni. Ilyenkor a hitelfedezet lehet maga a cég, illetve az abban található ingatlan. Az sem volt ritka, hogy a hitelfelvevők nem is kis jatt árán megteremtették a személyes bankári érdekeltséget  egy-egy ilyen hitelnyújtásban. A felülértékelt cucc ilyenkor felülértékelt hitelt kapott, aminek egy része  valamelyik bankvezér zsebében landolt. " A kis pénz kis foci, nagy pénz nagy foci" elve természetesen itt is érvényesült, mert érdekes módon lehet bármilyen gazdag valaki a "zsebes pénz" varázsa szinte ellenállhatatlan. Nehéz lenne olyan bankot találni, amely ilyen üzletekről ne hallott volna.  

A dologgal nincs is semmi gond, amíg a hitelt törlesztik. A baj akkor szokott kezdődni, amikor a hitel törlsztés elmarad, és a végrehajtás során kiderül, hogy a hitelefedezet egy kicsit túlértékelt volt. Ilyenkor szokták elővenni a hitelcsalás kategóriáját, kivéve persze, ha az ügy eljut eddig. Mert érdekes módon bizonyos összegű tartozás felett a bankok rendkívül engedékenyek. Repül a kukába késedelmi kamat, az ügyleti kamat, elengedik a tőketartozás jelentős részét.  Végülis nem parkolási bírságról, vagy számlavezetési díjról van szó. Ha elég nagy volt a jatt, az sem ritka, hogy egyszerűen leírják az összeget veszteségként, esetleg a bank tulajdonba kerül az ingatlan. A legnagyobb játékos az ilyen ügyekben a Postabank volt, elég csak a rendőrségi épületek csereberéjére emlékezni. Persze ott a szálak nagyon direkt módon vezettek a napi politikéhoz. 

Ha volt logika Csányi megzsarolásában csak valami ilyen oda-vissza pénzlogika lehetett. Az pedig majdnem biztos, hogy a Bankár Holding vezéreinek  vannak most is olyan jó kapcsolatai, hogy az üggyel kapcsolatban legfeljebb újságcikkek és ne ítéletek szülessenek.