FőoldalSportÜgyvédkeresőJogiprogramKresztesztJuniorEgyetem

BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Új felhasználó vagy? Regisztráció
Elfelejtett jelszó
HÍRLEVÉL
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy időben értesüljön a legfrissebb híreinkről és szolgáltatásainkról.
TESZTEK
ÜGYVÉDKERESŐ
JOGIPROGRAM


Már megint a gáz....
Miközben élénk vita bontakozott ki az ilyen meg olyan áramlatnak nevezett földgázvezetékről, sem a kormány sem az ellenzék egy szót sem szól a cseppfolyós földgáz importjának lehetőségéről.

A cseppfolyós földgáz felhasználása - amely gyakorlatilag - 260 fokra lehűtött földgázt jelent - egyre nagyobb szerepet játszik  a fejlett országok energia ellátásában. Japán például ilyen módon szerzi a teljes földgáz szükségletét. A cseppfolyós földgáz legnagyobb szállítója Oman és Katar. De szállít Portugáliába földgázt ilyen módon Nigéria is, pedig nincsenek túl közel egymáshoz....   A USA folyamatosan bővíti a szárazföldi cseppfolyós földgáz tárolására alkalmas kapacitását. 250 millió köbméter kapacitású tároló épül a közeljevőben. A Los Angeles-i kapacitás pedig 500 milliárd (!) köbméter.

A hagyományos és a cseppfolyós földgáz közötti gazdasági különbség óriási. A cseppfolyós földgáz ugyanis vízi úton vezeték nélkül szállítható. Ha pedig nincsen kontinenseket összekötő vezeték, akkor nincsen vezeték építési költség sem, nincsen  tranzitdíj stb. Vezeték hiányában pedig megszűnne a stratégiai kiszolgáltatottság.     

A cseppfolyós földgáz importjával Magyarország energetikai függősége jelentősen diverzifikálódna. A Közel-Kelet ugyanis nincsen olyan messze, a Földközi tenger és az Adria remek szállítási útvonal, Horvátországon keresztül vezetéket építeni pedig mégiscsak olcsóbb, mint Szibériából vagy a Kaszpi tengertől idehozni a csövet.

Ebben az ügyben viszont mindenki nagyokat hallgat, ideértve az ellenzéket is, amelyik kizárólag azt kifogásolta, hogy nem látta az oroszokkal kötendő szerződés szövegét... A háttér alkuk kedvelőinek egy ilyen hír azt üzeni, az ellenzék nem tudja, milyen részesedést szeretne kapni a Gyurcsány üzletből.... 

Mindeközben síri csend övezi a Krk szigetére tervezett horvát-magyar cseppfolyós gáz importjához szükséges kikötő építését. Nagyon valószínű, hogy a tiltakozó környezetvédők tántorították el a politikusokat a megvalósítástól....

  

Forrás:
http://www.emfesz.hu//index.php?option=com_content&task=view&id=175&Itemid=44