FőoldalSportÜgyvédkeresőJogiprogramKresztesztJuniorEgyetem

BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Új felhasználó vagy? Regisztráció
Elfelejtett jelszó
HÍRLEVÉL
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy időben értesüljön a legfrissebb híreinkről és szolgáltatásainkról.
TESZTEK
ÜGYVÉDKERESŐ
JOGIPROGRAM


Vastag tollal vékony sineken. Titkos üzleti kalauz Guronet módra.
A MÁV Cargo eladása akár sikertöténetnek is nevezhető (lenne) ha a képet nem árnyalnák bizonyos rövid és hosszútávú körülmények. A magyar árufuvarozás eladása "természetesen némi" ármelkedést okoz majd, de ezért rövidtávon is hasznot hozott valakinek, történetesen a soha, senki által nem hallott Guronet Betéti Társaságnak. Közel kétmilliárd forintot kaszált a kis cég (legalábbis papíron) , de lássuk kik is ők ?

A betéti társaságot két hölgy hozta létre 2001 április 4.-én, és valószínűleg nem tréfából. A társaság alaptőkéje 30.000 azaz harmincezer forint volt. Erre még azt mondhatnánk nem is voltak kicsinyesek az alapítók, hiszen - jogilag - elég lett volna ezer forintot áldozniuk fejeként az ügyre.

A társaság beltagja Dr. Gulya Viktória (an: Neumann Sára) aki Budapesten a II. kerület Fillér u. 88 szám alatti lakóhellyel rendelkezik, amely egyébként a cég székhelye is.

A társaság kültagja Horváthné Pók Diana (an. Lányi Zsuzsanna)  aki szintén Budapesten lakik.

A cég egy fióktelepet is üzemeltet Balatonfenyvesen.

Ami érdekes, hogy a cégjegyzék szerint a társaságnak az alapítástól kezdve volt  angol és német nyelvű elnevezése, amely csak akkor szokott előfordulni, ha külföldi kapcsolatrendszerrel bír, vagy külföldikkel üzleti tevékenységet végez. A német (vagy osztrák szál) tehát az első pillanattól adott lehetett. 

A cég főtevékenysége az üzletviteli tanácsadás, de foglalkozhattak mérnöki tevékenységgel is.   ( A cégek tevékenységi köre tipikusan az alapítók és a rokonok foglalkozásához, kapcsolatrendszeréhez igazodik.)

A furcsaságok sora pont itt kezdődik.  A bt. statisztikai számjele ugyanis 2008. január 1- hatállyal elég érdekes módon változott meg, és a  cégadatok szerint az alábbiak szerint néz ki:

A cég statisztikai számjele
20/2.21010406-7490-212-01.
Bejegyezés kelte: 2008/01/20
Hatályos: 2008/01/01 ...

Először is meglehetősen szokatlan, ha valaki azzal tölti a szilveszterét, hogy a társasági szerződését módosítgassa.

A másik furcsaság az, hogy a hatályos cégadatok szerint a statisztikai számjal második számcsoportja - esetünkben a 7490 - tartalmazza a cég főtevékenységének kódját. Nem igazán érhtető  ez hogyan lehetséges, mert ez a statisztikai kód módosulás a statisztikai számjelben 2008 január 1-el bekövetkezett, miközben a cég főtevékenységében és a cégjegyzék egyéb adataiban semmi módosulás nem történt. A cég főtevékenysége -7414 es kódszámmal - a bírósági nyilvántartás szerint továbbra is az üzletviteli tanácsadás. Magyarul a statisztikai kód második számcsoportjának 7414-nek kellene lennie.  

Mindebben az a furcsa, hogyha a cég a tevékenységi körét módosítja, az erről szóló okiratot beadja a cégbírósághoz, majd a módosulásnak megfelelő lesz a statisztikai szám. Olyan eset azonban, hogy a cég tevékenységi körében ténylegesen semmi változás nem történik és mégis új statisztikai számot kap, az elvileg lehetetlen. 

Ráadásul a bt. új  statisztikai jeléből kiköveteztethető főtevékenységének - a 7490 -üzleti tartalma a 2008 január elsején hatályba lépett szabályozás szerint már nem az "üzletviteli tanácsadás" hanem a "máshova nem sorolt egyéb szakmai, tudományos, műszaki tevékenység."   

Valamiért tehát a bt.-nek iszonyatosan sürgősen meg kellett változtatnia a statisztikai számjelét, miközben  ezen kívül semmi nem változott, pedig ennyi erővel  szilveszter hajnalban az összes régi tevékenység kódját is módosíthatta  volna - sőt módosítania is kellett volna, ahhoz, hogy a cégbíróság értesítse a KSH-t. 

Történt is tehát valami, meg nem is. A rendőrségi nyomozás elvileg választ adhat nagyobb rejtélyekre is. Vajon miért kellett közvetítőt bevonni ebbe az üzletbe, végzett-e tényleges tevékenységet a bt. a 2 milliárd forintért, mi lett az összeg sorsa, odekerült-e a bt. első perctől kezdve az Erste Banknál vezetett számlájára és onnan hova vándorolt ? 

Persze ha az apanázs akár magyar, akár osztrák pártpénztárakba került  akkor csak annyit tud majd meg a közvélemény, hogy minden vizsgálat mindent rendben talált.  

Az is gyakori menedzseri korrupciós technika, hogy a vevő képviselője az egyébként túlzott  vételárból "visszakér" valamit, az eladó képviselője pedig ugyancsak a túlzott vételár miatt pl. "sikerdíjként" vesz ki némi  aprót az eladói kasszából.

Mint látjuk a határok nemcsak schengeni értelemben szűntek meg...