FőoldalSportÜgyvédkeresőJogiprogramKresztesztJuniorEgyetem

BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Új felhasználó vagy? Regisztráció
Elfelejtett jelszó
HÍRLEVÉL
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy időben értesüljön a legfrissebb híreinkről és szolgáltatásainkról.
TESZTEK
ÜGYVÉDKERESŐ
JOGIPROGRAM


Hova fog emelkedni a villany ára ?
A Kóka féle pannon puma Budapesten is elég speciális szabályok szerint működik. A főváros december 14-én írta ki a tulajdonában lévő 10 %-os ELMŰ részvényekre a pályázatot, amire 2008 január 10-ig lehet ajánlatot tenni. Dehogy még véletlenül se kerüljön a képbe valami ismeretlen sötét ló, ezért a pályázat meghívásos lett, azt viszont nem tudni, kit hívtak meg....

Mindenesetre az elvileg 16-19 milliárd közötti vételár még a nagyobb vevőknek is nagy falat így hirtelen, a meghívottak (ha egyáltalán beszélhetünk valós tőkeerejű többes számról) közül pedig valószínűleg az eddig is tulajdonostárs német RWE lesz a győztes 16 milliárd és egy forintos vételár mellett.

A változás azt is jelenti, hogy ténylegesen megszűnik minden magyar kontroll a cég tevékenysége fölött, a Kóka féle liberalizált árampiac pedig eltörölte a hatósági árat. Valószínűleg a háttér alkuk eredményeként  alakult így a vételi eljárás, hiszen a Parlamenten át kellett verni a korlátlan emelést  lehetővé tévő jogszabályt. Még akkor is ez a "logikus" megoldás, ha a jogszabály elfogadása előtt az RWE olcsóbban juthatott volna a részvényekhez a maximált villanyárak miatt, akkor viszont ott maradt volna a kétely, hogy mi lesz az igazi nagy profittal ?

Abban biztosak  lehetünk, hogy az új német tulajdonos az áremelésekkel percek alatt behozza azt a veszteséget, amit a részvényvásárláson bukott. 

Az ügyletnek pedig jogilag lenne - lehetne - más olvasata is, mint a meghívásos pályázat. Úgy hívhatnák, hogy különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés vagy éppen sikkasztás. 

Bicskanyitogatás helyett egy kis cellanyitogatás jót tenne, de nincs. Jó reggelt Magyarország !