FőoldalSportÜgyvédkeresőJogiprogramKresztesztJuniorEgyetem

BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Új felhasználó vagy? Regisztráció
Elfelejtett jelszó
HÍRLEVÉL
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy időben értesüljön a legfrissebb híreinkről és szolgáltatásainkról.
TESZTEK
ÜGYVÉDKERESŐ
JOGIPROGRAM


Menekülés az ingatlanadó alól.

Érdekesen alakulhat az ingatlanadó az olyan lakások, házak esetében, amelyet haszonélvezeti jog terhel. A probléma több okból fakad. Egyrészt, ha értékalapú lesz az adó kivetése, mennyivel csökkenti majd az ingatlan értékét a rajta fennálló haszonélvezeti jog ?

Másrészt a tulajdonosoknak kiskaput jelenthet az a jelenleg hatályos szabály, hogy a haszonélvezettel terhelt ingatlan tekintetében a közterhek viselése a haszonélvezeti jogosult kötelezettsége.

Az adó "alanya" tehát a haszonélvező. Más kérdés, hogy egy százmilliós ingatlanon  haszonélvezeti joggal rendelkező nyugdíjas miből tudja kifizetni az évi kb. egymillió forint összegű adót ? A válasz elég egyszerű: Semmiből.

Ilyen esetben keletkezik egy adóhátralék, amit az adóhivatalnak a haszonélvezeti jogosult nyugdíjason kellene behajtania. A nyugdíj azonban nem korlátozás nélkül végrehajtható jövedelem. Főszabály szerint a nyugdíj legfeljebb 33 %-a vonható végrehajtás alá. Ennél többet (max. 50 %) csak abban az esetben lehet levonni, ha a levonás gyermektartásdíj, jogalap nélkül felvett nyugdíj miatt történik, illetőleg több jogcímen együttesen az összes levonás sem haladhatja meg a nyugdíj felét. Ha csak az ingatlandó miatt vezetnek végrehajtást a nyugdíjra, az egy jogcímnek minősül, és a 33 %-os szabály alá esik.

Az ilyen adóhátralékot a jelenlegi szabályok szerint a tulajdonoson sem lehet behajtani, hiszen nem ő az adófizetés alanya. Az ingatlan végrehajtás sem működik, mert a haszonélvező nem tulajdonos, így az ő adóhátralékát nem lehet más ingatlanára átterhelni.

Felmerülhet a kérdés, hogy az adósság örökölhető-e ? A válasz: igen. Abban az esetben viszont, ha az örökös az örökséget visszautasítja nem örököl semmit, így adóhátralékot sem.

Tekintettel azonban arra, hogy az örökséget részlegesen nem lehet visszautasítani (nem lehet tehát azt mondani, hogy a barokk komód kell, az adóhátralék viszont nem) az örökösnek döntenie kell arról, hogy mit nyer és mit veszít az örökség visszautasításával, feltéve persze, hogy az elhunyt örökhagyónak a haszonélvezeti jogon kívül volt még valami vagyona.